Bu gece sahura kalkalım inşaAllah.
(18-19 -20 Nisan) PERŞEMBE, CUMA, CUMARTESİ günü 3 gün oruçlu olunacaktır...
2- PERŞEMBE, CUMA, CUMARTESİ günü, ŞABAN ayının EYYÂMÜ’L-BIYZ denilen ay ortası günleridir ve her ayda EYYÂMÜ’L-BIYZ denilen günlerde oruç tutulması Sünnettir...
3- Hem de CUMA günü BERAAT KANDİLİ olduğundan CUMARTESİ günü zaten KANDİL orucu günüdür…
EYYÂM-I BIYZ ORUCUNUN BÜYÜK ECRİ
Hazret-i Alî (k.v.)’den: “Bir öğle vakti Resûlullâh (s.a.v.)’i evinde ziyâret ettim ve kendilerine selâm verdim. Selâmıma mukâbele ettikten sonra buyurdular ki: “Yâ Alî!, Cibrîl’in sana selâmı vardır.” Ben de: “Aleyke ve aleyhis-selâm Yâ Resûlullâh (s.a.v.)” dedim. Bunun üzerine Resûlullâh (s.a.v.) “Bana yaklaş” dedi. Ben de yaklaştım. Buyurdular ki: “İşte Cibrîl, senin için diyor ki her aydan üç gün oruç tutsun. Birinci gün için on bin sene, ikinci gün için otuz bin sene, üçüncü gün için de yüz bin sene oruç tutmuşcasına sevâb yazılacaktır.”
Ben: “Yâ Resûlullâh (s.a.v.), bu üç gün orucu tutarsam bunun sevâbı yalnız bana mı mahsûs? Bütün insanlar bu orucu tutarlarsa onlara bu sevâblar verilmeyecek mi?” dedim. Resûlullâh (s.a.v.): “Yâ Alî! Allâhü Te‘âlâ bu sevâbları sana ve senin gibi bu oruçları tutanlara verecektir.” buyurdular. Ben, “Yâ Resûlullâh (s.a.v.)! Bu oruçlar ne zaman, hangi günlerde tutulacaktır?” dedim. Buyurdular ki: “Bu günler arabî ayların on üç, on dört ve on beşinci günleridir. Bu üç güne “eyyâm-ı bıyz” (Beyaz günler) derler.” dedi.
Eyyâm-ı bıyz denmesinin sebebi: Hadîs-i şerîfi Hz. Alî (k.v.)’den rivâyet eden Anter (r.a.): “Alî (k.v.)’den sordum: “Eyyâm-ı bıyz” ne demektir?” Alî (k.v.) şöyle cevâb verdiler: Âdem (a.s.) yeryüzüne indiğinde güneşin harâretinden teni siyahlanmıştı. Cibrîl (a.s.): “Ey Âdem, teninin beyaz olmasını arzû eder misin?” dedi. Âdem (a.s.) “Evet!” dedi. Cibrîl (a.s.): “Öyle ise ayın on üç, on dört ve on beşinci günleri oruç tut” dedi.
Âdem (a.s.) on üçüncü günü oruç tuttu; teninin üçte biri beyazlandı. On dördüncü günü oruç tuttu; teninin üçte biri daha beyazlandı. On beşinci günü de oruç tutunca onun bütün vücûdu bembeyaz oldu. İşte “eyyâm-ı bıyz” denmesinin sebebi budur.
(Hz. Seyyid Abdü’l-kâdir-i Geylânî (k.s.), Üç Aylar ve Fazîletleri, 82 s.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder